startpagina > groepen

Onze groepen

Kapoenen Welka's Jonggivers Givers Leiding

Kapoenen

Het leven van een kapoen (1ste en 2de leerjaar) is er één vol spel, fantasie, Kapoenencreativiteit en expressie. Spelenderwijs en ongedwongen ontdekken we samen met hen de wereld.

De leiding gaat hierbij uit van het kind zelf, van wat hen boeit en aanspreekt.
Onze kapoenen krijgen wekelijks een vier-uurtje, kost 7,50 euro voor een heel jaar en is te betalen aan de leiding.

Welka'sWelka’s

Wie in het 3de, 4de of 5de leerjaar zit, kan meespelen bij de welka’s.
Het is typisch voor welpen en kabouters dat ze zelf dingen leren doen. Ze krijgen ruimte en kansen om dingen uit te proberen en van elkaar te leren.

De werking wordt ingekleed met verhalen en fantasie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het Jungleboek. Vandaar die rare namen van de leiding!

Jonggivers

Jonggidsen en jongverkenners (6de leerjaar, 1ste en 2de middelbaar) trekken er graag op uit in de natuur of verkennen hun buurt.In patrouilles werken ze samen en nemen ze initiatieven: van kattekwaad tot leuker.Jonggivers

Jaarlijks gaan zij op tentenkamp. Jonggivers krijgen een waaier van mogelijkheden om mee te beslissen, zelf de handen uit de mouwen te steken en allerlei vaardigheden onder de knie te krijgen.
Met het derdejaarsmoment worden kansen op inspraak geboden.

Givers

Bij de gidsen en verkenners (3de, 4de en 5de middelbaar) is er ruimte voor grotere projecten. GiversMet de groep een avontuurlijke activiteit realiseren, of uitgedaagd worden door elkaar.

Vanuit eigen interesses op zoek gaan naar zichzelf tussen leeftijdsgenoten. Dit door typische activiteiten waaraan gidsen/verkenners in kleine groepjes mee voorbereiden. Het tentenkamp sluit elk jaar aan bij een geslaagde werking.

Het uniform

Je komt ze tegen langs straten en pleinen, in bos en hei: een jolige bende jongeren onderweg van nergens naar overal. Aan het uniform merk je het eerst dat het om een groepje scouts en gidsen gaat.
Met het dragen van het uniform toon je dat je lid bent van Scouts en Gidsen Vlaanderen en verwijs je naar de waarde van de beweging. Een uniform geeft aan leden en leiding de mogelijkheid om iets gemeenschappelijks te veruiterlijken.
Het uniform bestaat uit een aantal eenvoudige stukken; het is speelkledij met plaats voor fantasie.
Meisjes en jongens van de verschillende takken dragen nu dezelfde basisstukken: een beige hemd in stevig, natuurlijk katoen en een groene -lange of korte- broek of rok in jeans. Alle uniformstukken zijn voorzien van het Scouts en Gidsen Vlaanderen-logo. Een scouteske look dus.
We menen dat een gezamelijke stijl voor scouts en gidsen pas een juiste betekenis krijgt wanneer ze sober gedragen wordt en er genoeg ruimte blijft voor persoonlijke accenten. Het verbond biedt de verschillende basisstukken en kentekens aan, die enkel in de scoutsshop te verkijgen te zijn.

Het basisuniform:

Kapoenen hebben geen voorgeschreven uniform. Wij vragen enkel dat zij een das dragen.
Het basisuniform is eventueel ook in kapoenenmaten beschikbaar.

inloggen